familyrose.vimedbarn.se/.

Att läsa för ett spädbarn

Hejsan Fina!

Japp, du såg rätt! Haylie är nu 3 månader och i flera veckor har vi nu haft rutin att läsa bok för henne på kvällarna. Jag började för att jag tyckte det var mysigt, och märkte att hon blev lugn av min röst. Men nu har jag kollat runt och letat info, det finns faktiskt mycket fördelar med att läsa för barnen redan från födsel.

1. Starkare relation

Barner växer i en otrolig fart, och det är en trygghet för barnet att kunna varva ner efter en hektiskt dag. Det är enklare om man haft det som en rutin från bebis tiden. Det bildar en stark relation mellan förälder och barn.

2. Inlärning

Flertalet studier visar att barn som blivit lästa för har lättare för inlärning. De kan oftast många fler ord och har bättre förutsättningar för att klara skolan.

3. Grund för att lära sig prata

Genom att läsa för barnet och använda olika läten och toner så lär sig barnet att känna igen ordljud som sen formar ett språk

4. Att kunna läsa

Barnet lär sig hur man gör med böcker, att man vänder sida för sida, och att man läser från vänster till höger. Detta skapar ett intresse från barnets sida att få läsa.

5. Kommunikation

Barnet lär sig att uttrycka känslor genom att höra hur olika karaktärer är mot varandra. Men också hur vi är mot varandra under lässtunden. Dessutom har oftast barnböcker ett betydande budskap.

6. Språk

Barn som blivit lästa för visar oftast bättre förståelse för det grundläggande i vårt språk.

 

7. Våga nya saker

Att läsa barnböcker som följer barnets vardagsproblem kan vara ett sätt att hjälpa barnet genom jobbiga situationer, som att sova i eget rum, börja dagis eller andra stora händelser. Det visar barnet att dess känslor är vanliga.

8. Koncentration

De flesta barn har mycket energi, och en hel del kan ha svårt att sitta still i början. Men det kommer vara enklare om man börjat träna det redan under bebistiden.

Läser ni föra era barn? För mig var det den bästa tiden på dagen när mamma eller pappa läste för mig, och jag satt ihopkrupen i deras famn💖

kram,

J

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats